MHTE:0831K123K4691000
 
 

Αρχική

Ιστορικό του σπιτιού

Πρόσβαση

Παροχές

Δραστηριότητες

Το νησί

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

 
 


  Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο ( ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ )

1. Το έτος 1650 μ.Χ 2-3 φαμιλιές από την Κρήτη με το επώνυμο Ασπρογέρακας εγκαθίστανται στις Σφακιώτες και το έτος 1730 μ.Χ. εννιά οικογένειες (επτά με το επώνυμο Ασπρογέρακας και δύο Λούβρος) από το χωριό Σφακιώτες, μετακινούνται δυτικότερα στην πλαγιά του βουνού Πύργος και δημιουργούν τον πάνω μαχαλά, ο οποίος αργότερα γίνεται το χωριό Ασπρογερακάτα παίρνοντας το όνομα του από τους Ασπρογερακαίους.

Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Πάνος Ασπρογέρακας ο οποίος έβαλε τα πρώτα θεμέλια του σπιτιού αυτού πάνω στους βράχους όπως ακόμη και σήμερα φαίνεται σε ορισμένα σημεία του. (ιστορία Νήσου Λευκάδος Π.Γ. Ροντογιάννη)
Ο πρώτος όροφος, διαμορφωμένος όπως και σήμερα, χρησίμευε για κατοικία, αποτελούμενος από το καθιστικό – τζάκι, το νεροχύτη για το πλύσιμο των αγγείων (σκεύη για μαγείρεμα & φαγητό) προς τα ανατολικά και δύο κρεβατοκάμαρες με το σαλόνι προς τα δυτικά.

Το ισόγειο του σπιτιού επικοινωνούσε με τον πρώτο όροφο, πέραν της εξωτερικής εισόδου (ανατολικά) και με εσωτερική ξύλινη σκάλα - καταρράκτη (όπως και σήμερα) και τούτο για την ασφάλεια των μελών του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας και την αποφυγή των άσχημων καιρικών συνθηκών που τυχόν θα επικρατούσαν.

Στο ισόγειο λόγω των άριστων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποθηκεύονταν τα προϊόντα της χρονιάς όπως, λάδια, κρασιά, τυριά, ελιές , σιτηρά, όσπρια κ.λ.π. ακόμη και κρέατα - φαγητά μαγειρευμένα ή μη για τη διατήρησή τους για μερικές μέρες μέχρι να καταναλωθούν, μέσα σε πάνινες σακούλες ή σε ειδικά κατασκευασμένες αεριζόμενες κλούβες αρχικά με πανί αραιό και με σήτα συρμάτινη αργότερα. Ο χώρος κάτω από τη σημερινή βεράντα χρησίμευε για νυχτερινή κατοικία των ζώων ή για προφύλαξή τους από άσχημες καιρικές συνθήκες, επειδή σε διαφορετική περίπτωση παρέμειναν στον κήπο κοντά στο σπίτι.

Το αποχωρητήριο (w.c.) φυσικά σε μια γωνιά του κήπου μέχρι τον προηγούμενο αιώνα όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδος.
Η πρόσβαση και επικοινωνία με τον κεντρικό δρόμο καθώς και με τα σπίτια των άλλων συγγενών Ασπρογερακαίων βόρεια αυτού γινόταν με μονοπάτι από δυτικά τού σπιτιού δηλαδή προς τον λόγγο.

2. Μετά το θάνατο του Πάνου Ασπρογέρακα, το έτος 1815 μ.Χ. το σπίτι παρέλαβε ο κληρονόμος γιός Νίκος Ασπρογέρακας. Το εσωτερικό τού σπιτιού παρέμεινε το ίδιο με επιδιορθώσεις στη στέγη και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη για τη συντήρησή του.

3. Το έτος 1897 μ.Χ. το σπίτι μεταβιβάστηκε κληρονομικά από τον πατέρα του Νίκο, στον γιό Πάνο Ασπρογέρακα , ο οποίος ανακαίνισε αυτό εσωτερικά χωρίζοντας τις κάμαρες και το σαλόνι με ξύλο (καδρόνια- σανίδες) αντί καλάμια και πηλό που ήταν μέχρι τότε.

Εξωτερικά ο χώρος που κατείχε το σπίτι, με το οικόπεδο ανατολικά του δρόμου, ήταν ενιαίος μέχρις ότου παρεχωρήθη μονοπάτι για τη διέλευση των συγγενών βόρεια και μετέπειτα από τον γιό οικειοθελή παραχώρηση άλλων δύο- τριών μέτρων δρόμου πράγμα που είχε σαν συνέπεια τον διαχωρισμό τού τμήματος του σπιτιού από το κτήμα ανατολικά αυτού όπως είναι σήμερα (ανεξάρτητο με τις πέτρινες πεζούλες του ).

4. Ο Πάνος Ασπρογέρακας από τον γάμο του με την Ελένη Κοντομίχη καταγόμενη από το απέναντι χωριό Κάβαλος, δεν απέκτησαν παιδιά, με αποτέλεσμα να προβούν το έτος 1962 σε υιοθεσία της Βασιλικής Παργιανού από το χωριό Πωγωνιά Αιτωλοακαρνανίας. Η Βασιλική Παργιανού παντρεύτηκε τον Νικόλαο Κουλτούκη και μετά τον θάνατο του Πάνου (17-1-1980) και της Ελένης (11-10-1980) Ασπρογέρακα , η Βασιλική ως μοναδική κληρονόμος παρέλαβε το σπίτι, ζώντας στην Αυστραλία με τον σύζυγό της και τα δύο τέκνα τους.

5. Στις 23-3-2001 το σπίτι αυτό αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη Ιωάννη Δημητρίου Σιαστάθη και τη Μαρία Πάνου Κοντογιώργη το οποίο ανακαινίστηκε εντός και εκτός αυτού διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, χωρίς βέβαια να σταματάει η προσπάθεια βελτίωσής του, με σκοπό πάντοτε να διατηρεί την παλαιά του μορφή, αλλά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. (τζάκι & καλοριφέρ, νεροχύτης & πλυντήριο, κάρβουνο & ηλεκτρική κουζίνα για ψήσιμο, χώρο στάθμευσης κ.λπ.)

Ασπρογερακάτα 2005

 
thestonehouse thestonehouse
thestonehouse thestonehouse